1a jornada Territori Arxiu

#TerritoriArxiu

Què és Territori Arxiu

Sovint els professionals treballem en els mateixos llindars, sense deixar passar la llum, no en una foscor absoluta, però sí de vegades en la penombra.  

Els territoris són entitats vives, i com a tals, es mouen i canvien la seva fesomia constantment. Aquest és el primer objectiu de la 1a Jornada Territori Arxiu, convidar-vos a obrir la mirada a aquest univers en constant metamorfosi.

Volem mostrar, com es mouen els límits dels arxius. Com canvia tot al seu voltant, la manera de percebre, les inquietuds i les mirades. Res és etern, ni per sempre. De vegades és efímer, d’altres canviant. Per això cal adaptar-se al canvi, admetre allò que és diferent, o que surti dels patrons preestablerts, allò que vagi més enllà. Tot això és el Territori Arxiu.   

Ho descobrirem en aquesta primera jornada que aplegarà ponències i experiències, sobretot, de nous col·lectius; noves visions per mostrar la diversitat natural, orgànica i sorprenent dels Arxius. 

Territori Arxiu neix amb el propòsit d’una continuïtat bianual. Volem crear un espai on es donin a conèixer iniciatives relacionades amb el mon de l’arxivísica i que puguin quedar extramurs, o fora de camp. Especialment, volem descobrir aquelles que siguin díscoles, inesperades, oportunes, perifèriques i creatives. Totes elles contribueixen a eixamplar el territori dels arxius.


L’equip

L’organització d’aquesta primera jornada ha sortit del treball en equip entre els professionals de l’Arxiu del Port de Tarragona, principalment la seva directora: Coia Escoda Murria i l’entitat Arqueologia del Punt de Vista amb Ricard Martínez Teruel i Susanna Muriel Ortiz. El projecte s’ha generat al llarg d’anys de treballar plegats, tot creant i desenvoupant propostes d’arxivísitica i creació.

Hi hem combinat les notres mirades, treballant per tal de descobrir una nova ruta i un nou mode d’habitar els Arxius. 


Quan i on tindrà lloc

La 1a Jornada Territori Arxiu tindrà lloc el dijous 27 d'octubre de 2022 en el marc de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Les sessions del matí es faran a la sala d'actes de l'Arxiu del Port de Tarragona, i les de la tarda, al Teatret del Serrallo.


ARXIU DEL PORT DE TARRAGONA 

Passeig de l'Escullera s/n, 

43004 Tarragona

https://www.porttarragona.cat/ca/port-i-ciutat/arxiu-port   TEATRET DEL SERRALLO

Moll dels Pescadors

43005 Serrallo - Tarragona


INSCRIPCIÓ I PROGRAMA

La inscripció és gratuïta i es pot formalitzar a través d'aquest enllaç

Podeu trobar més informació, així com el programa a aquest enllaç 


PONENTS

Parlem dels convidats a aquesta 1a jornada Territori Arxiu. 


Joan Boadas Raset

La jornada començarà amb la ponència inaugural de Joan Boadas: La necessitat del passat: fotografia i futur.

No podriem començar de millor forma, amb una persona excepcional, Joan Boadas Raset, arxiver de l’Ajuntament de Girona des de febrer de 1990, que ha rebut recentment dues distincions internacionals en el marc de la Conferència Internacional del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), que s’ha celebrat a Roma entre el 19-23 de setembre d’enguany. El primer premi és el Fellow of the ICA, l’honor més gran que el Consell Internacional d’Arxius pot entregar a una persona per la seva contribució a l’ICA. L’altre premi és l’Emmett Leahy Award, conegut com el «Nobel de l’arxivística», el premi que reconeix l’esperit d’innovació, dedicació i excel·lència en la gestió de documents i informació. A aquests reconeixements professionals internacionals, voldriem afegir un de més proper que ha evidenciat al sumar-se a aquesta 1a jornada, disposat en tot moment amb tots els professionals i totes les iniciatives que vulguin examplar la mirada dels arxius. 

web: Arxiu Municipal de Girona


Susanna Murriel Ortíz

Susanna Muriel Ortiz, arxivera especialitzada en Patrimoni Fotogràfic, membre d’Arqueologia del Punt de Vista. Amb un títol suggerent: Les espores de l’arxiu. Activitats als llindars de l’Arxivística ens descobrirà noves pràctiques relacionades amb la documentació arxivística i com la seva transmissió pot extendre els límits del Territori Arxiu. Amb una àmplia experiència en arxius públics com en institucions privades com a professional autònoma compartirà la seva experiència i coneixements per generar noves activitats, serveis, programes i investigacions al voltant dels arxius.  

web: www.susannamuriel.com


EXPERIÈNCIES


Jaume Cardona Casanova

Jaume Cardona Casanova, fotògraf de Vila-seca i creador del bloc la Makineta del Temps ens parlarà del seu projecte: Fotografiant els espais abandonats, un projecte de divulgació de patrimoni en perill.

web: www.lamakinetadeltemps.org


Mario Pons Múria

Mario Pons Múria, guionista, director i productor audiovisual. Amb la seva intervenció sobre: L’espill de la memòria. Documentals amb material d’arxiu ens parlarà d’algunes de les seves produccions documentals com “Aigua, la font de la vida”, “Contracorrent” i “La batalla de la memòria”, totes elles amb un denominador comú: “la reflexió sobre allò que ens fa callar” segons les seves pròpies paraules. 

web: www.segulafilms.com/bloc/mario-pons-muria/


Miquel Atienza Alarcón i Jerónimo Rodríguez de Andrés

Miquel Atienza Alarcón i Jerónimo Rodríguez de Andrés, documentalista i director del programa Cachitos de Hierro y Cromo de TVE, ens parlaran de com el projecte de digitalització dels fons de RTVE ha permès la realització de programes com el de Cachitos amb la seva intervenció: Cachitos de Hierro y Cromo. Televisió amb material d’arxiu. 

web: www.rtve.es/play/videos/cachitos-de-hierro-y-cromo/


Shaday Larios Ruiz

Shaday Larios Ruiz, objectòloga i doctora en Arts Escèniques, forma part d'Oligor y Microscopía, companyia teatral on es creuen la mirada plàstica, amb la ingenieria poètica en la recerca de la memòria dels objectes documentals. En la seva intervenció Shaday ens descobrirà diversos dels seus projectes en l'experiència: El teatro de objetos documentales.

www.oligorymicroscopia.org


DEBAT I CLOENDA

Després d’aquesta propagació d’experiències, tindrem un temps pel debat i totes aquelles qüestions que es vulguin plantejar. 

Impro Acatomba Show

Per concloure la jornada, què millor que un espectacle d’improvitsació a càrrec de la companyia Impro Acatomba Show, els més ràpids del teatre improvisat.

www.improacatomba.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario