Visitas de Franco a Barcelona. Liturgia y coordenadas.

Desfile de tropas hispano italianas en la avenida Diagonal. 21 de febrero de 1939. (Carlos Pérez de Rozas/AFB)

Franco realizó varias visitas a Barcelona. La primera de ellas la registra esta foto de febrero de 1939. Es el señor del balcón. En el momento de tomarse esta imagen, en el resto del Estado, tropas bajo su mando seguían combatiendo para acceder al poder. En Barcelona también se pegaban tiros, en este caso el objetivo era el mismo, aunque, las tropas disparaban desde pelotones de fusilamiento.

Desfile de excombatientes en el paseo de Gracia. 26 de enero de 1942. Franco los saluda desde la tribuna situada entre las calles Aragón y Valencia. Durante años, la liturgia recordaba el origen violento de los mandatarios. (Carlos Pérez de Rozas/AFB)

 Esta liturgia no pasa desapercibida para nadie. (foto Jaume Edo)

R&R empieza con una foto de Franco, tomada durante la última de sus visitas. Hemos querido hacer reversible su ubicación, para que todos podamos saber por donde pasaba el 18 de junio de 1970. Pero también podemos saber, gracias a esta fotografía, dónde estaban los que le protegían, los que le aclamaban, los que gobernaban junto a él y los que fotografiaban toda la escena. Cuando el observador haya ubicado todo ello, podrá, si lo desea, comparar todas esas coordenadas con las suyas.

5 comentarios:

  1. Ricard, moltes felicitats per la instal·lació, és genial! Per cert, a tall de proposta. No seria possible deixar una marca a terra per indicar el lloc des del qual es pot aconseguir el punt de vista correcte? No sé si sempre és possible. Jo al passeig de Sant Joan no vaig aconseguir la perspectiva, però a la Catedral si...

    ResponderEliminar
  2. Dani, Moltes gràcies. Cada foto assenyala el lloc des d'on va ser feta. Trobar-ho forma part de la instal.lació, que no està acabada fins que cada observador es situa al seu propi punt de vista. Llavors pot adonar-se del que l'uneix i el separa de la persona que fa uns anys ocupava aquell lloc.

    ResponderEliminar
  3. Salut,

    Iniciativa espectacular, és brutal com els espai perduren i els homes i dones marxem, els estats cauen i els arbres creixen. Tot i que del règim feixista de Franco encara queden persones de molt poder entre nosaltres, aprofitats que han sabut no moure's per sortir a la foto i continuar manant.

    Us passo un enllaç d'unes fotografies que he fet en 3D d'aquests entorns. Teni un pla 2d (foto)i després la realitat fa un efecte de profunditat espectacular.

    Per veure aixo es necessitaran ulleres, cian-vermell.

    http://www.flickr.com/photos/sergi_bernal/4722159238/

    Per cert estàs fent alguna cosa al Turó de la Peira?

    Salut!

    ResponderEliminar
  4. Sergi,
    Les fotos son espectaculars. I no només les de R&R. Enhorabona.
    Sobre la peira, efectivament, estic preparant alguna cosa. ja veuras.
    Salut

    ResponderEliminar
  5. Com sempre, magnific treball.
    Salut.

    ResponderEliminar