Salvador Seguí y la mitad de la calle Cadena.

Paisaje con el asesinato de Salvador Seguí.
Dibujo de Ricard Opisso, 1923, sobre una captura de Google Street View.
© Ricard Martínez, 2012.

El 10 de Marzo de 1923 fueron tiroteados por pistoleros de la patronal el líder de la CNT Salvador Seguí, conocido como el Noi del Sucre y Francesc Comas, el Paronas. Seguí murió ahí mismo, en la esquina de la calle Cadena con Sant Rafael. Comas le sobrevivió unos días.. Esa calle de la Cadena ya no existe en el callejero de la ciudad. Sólo se conserva la mitad de esa vía. Es el lado impar (próximo a las Ramblas) de la Rambla del Raval. Esta avenida se abrió a finales de los noventa, al demoler los edificios existentes entre las calles Sant Jeroni y la mencionada calle Cadena.

En esa mitad, hemos podido street-ver el escenario del crimen que, en su momento reconstruyó Ricard Opisso. Ese dibujo sirvió de portada de La Campana de Gracia, en la que publicaba la noticia del asesinato. Era una composición dramática, ejecutada con una mirada educada viendo pelis de gangsters y retablos con martirios.


10 de maig de 1923. L'assassinat d'En Salvador Seguí "Noi del Sucre". Dibujo de Ricard Opisso en la portada de La Campana de Gracia, 17 de marzo de 1923.



10 comentarios:

  1. Excel·lent, Ricard!

    Moltes emocions juntes. El record d'en Seguí, que no hauríem d'oblidar mai; el gran Opisso, que va ser amic del meu avi; i el carrer Cadena, on hi vaig viure una temporada.

    ResponderEliminar
  2. Neus, moltes gràcies. En aquest cas, a més, podria ser la ruta "roji-negra"
    Enric. moltes gràcies també. Com pots veure, és sorprenent el que transporten les fotos a la seva superfície.

    ResponderEliminar
  3. Suposo que aquest fet és el que ha donat lloc a anomenar a la nova plaça propera on és la Filmoteca el nom del Plaça Salvador Seguí, no? No tenia ni idea ...

    ResponderEliminar
  4. Si, Pedro. Suposo que es per això. No gaire lluny, també han posat el nom de Manuel Vázquez Montalban a una mini plaça dura al costat d'un hotel de luxe. Tot plegat, una mica pervers.

    ResponderEliminar
  5. El carrer Cadena s'anomenaba Salvador Seguí, l'any 1931. El meu avi hi vivia aleshores (al 7bis, que encara existeix). El meu pare hi va néixer.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Joan. Malgrat és només mig carrer, és un lloc ple de records. Gràcies pel comentari!

      Eliminar
  6. El meu avi nació en la C/ Cadena, nº 8, 4º piso en el año 1865. Y el meu para fue amic personal del Noi del Sucre. Yo no soy catalán, pero nunca olvidaré a mi padre decir "pubret", refiriéndose al vil asesinato de Salvador Seguí. FRamon.

    ResponderEliminar